Kulturnatten visade återigen upp Uppsalas blomstrande kulturliv, livs levande och med en imponerande mångfald. Om allt ska vara lönsamt skulle vi inte ha mycket kvar utöver churros, skriver Upsala Nya Tidnings kulturchef Anna Sundström.
ÄNTLIGEN var det dags för Kulturnatten. Dagen då Uppsalaborna lämnar hemmen för att mötas i kulturens tecken. Tänk så snabbt vi glömmer. Under Kulturnatten för två år sedan var staden tyst och tom – allt var förflyttat till den digitala världen. I hemmets tysta vrå kanske en och annan konsumerade kultur framför skärmen.
Men igår var det annorlunda. För andra året sedan pandemin fylldes stan och det fullkomligt sjöd av liv när Uppsala visade hela sin kulturella palett. Den fantastiska sensommardagen gav också staden och programmet möjlighet att ses från sin allra bästa sida.
Under Kulturnatten kliver hela Uppsalas kulturliv fram i ljuset, och med de senaste veckornas debatt om kulturens finansiering är det tankeväckande att se bredden. Hundratals och åter hundratals programpunkter bjuder på konst, musik, poesi, teater, dans med mera – med några få undantag helt gratis. Stängda lokaler öppnas upp, föreningar, bildningsförbund och kulturskolor visar sina verksamheter, bokhandlare och antikvariat håller kvällsöppet, gallerier och ateljéer står för konstnärsmöten och stadens scener bjuder ett smörgåsbord av konserter och teater. Här möts unga och gamla, utövare och publik, amatörer och professionella.
Den som säger att kultur bara är till för en elit har inte besökt Uppsala på Kulturnatten. Den som säger att kulturutövare är bortskämda har inte sett allt övande, allt bärande och allt slit som leder till att vi får ta del av resultatet.
Om man umgås med tanken att allt som vilar på någon sorts offentlig finansiering skulle försvinna, skulle vi inte ha mycket kvar utöver langos och churros. Och vem kan säga redan idag vilka av alla dessa talanger och entusiaster som kommer slå igenom och i framtiden ”ekonomiskt bära sina egna kostnader”? I veckan gav sig Lars Winnerbäck in i debatten, efter att pekats ut som exempel på ”bra kultur”, och sa att han inte varit där han är i dag utan den kommunala musikskolan, fritidsgårdar, studieförbund, bandbokare, eldsjälar och tillgängliga scener.
Under Kulturnattens sensommarljumma kväll där det i varje föreningslokal, kyrka och bokhandel möts, diskuteras och lyssnas, där varenda scen, park och plätt fylls med kultur, kan det inte sägas tydligare än så.
Årets Kulturnatten i Uppsala äger rum lördag 14 september. Krönikan publicerades första gången i Upsala Nya Tidning 10/9 2023